TCP/IP Nedir ?


    TCP/IP Nedir ?

   TCP/IP ile olarak DARPA (Defense Advanced ResearchProjectsAgency) ve Bekeley Software Distribution tarafından geliştirilen UNIX’ de kullanılan bir protokoller gurubudur. Günümüzde internetin temel protokolü olarak yerini almış ve internet üzerinde bilgisayarların haberleşmesini, veri iletimi ve paylaşımını sağlayan protokoldür. TCP/IP ‘ nin açılımı Transmission Control Protocol / Internet Protocol’ dür. TCP/IP yapı olarak iki katmanlı bir haberleşme protokoldür.
  •   Üst katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafa bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleşmesini sağlar.
  •  Alt katman IP(Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.

  TCP/IP Modeli Nedir ?

     TCP/IP modeli OSI katmanlarından çok daha önce standartlaştığı için OSI içinde referans olmuş 4 katmanlı bir yapıdır.

Uygulama Katmanı: Osi modelindeki Uygulama, Oturum, Sunum katmanlarına karşılık gelmekte ve o katmanların işlevlerini yerine getirmektedir. Bu katmanda TFTP, FTP, SNMP, SMTP, FTP, DNS, RIP, TELNET gibi protokoller çalışmaktadır.

Nakil Katmanı: Nakil katmanı OSI modelindeki Nakil katmanıyla birebir eşleştirilebilir. Bu katman güvenlik, hata kontrolü, veri akışı gibi servis kalitesinin sağlanmasından sorumludur. Bu katmanda iki farklı protokol kullanılır, bağlantı odaklı TCP ve bağlantısız UDP protokoller kullanılır.

Internet Katmanı: OSI modelindeki Network katmanına denktir. Adresleme ve en iyi yol seçimi gibi işlevler bu katmanda yapılır.  Bu katmanda IP, ICMP, BOOTP, DHCP, ARP, RARP gibi protokoller kullanılmaktadır.

Ağa Giriş Katmanı: Osi modelindeki Data-Link ve Fiziksel Katmana denk gelmektedir.

     TCP/IP ile OSI Modeli Arasındaki Farklar


  • TCP/IP haberleşme görevini karmaşık bir iş olarak niteleyerek daha basit alt görevlere böler.Her bir alt görev diğer alt görevler için belirli servisler sunar ve diğer alt görevin servislerini kullanır. OSI modeli de aynı kavramı kullanır ancak OSI modelinde her bir katmandaki protokollerin özellikleri ve birbiri ile ilişkileri kesin bir dille tanımlanmıştır. Bu özellik OSI modeli ile çalışmayı daha verimli kılar.
  • OSI modelinde katmanların görevlerinin kesin bir şekilde belirlenmiş olması yeni bir protokol geliştirmeyi kimi zaman güçleştirebilir. TCP/IP ise böyle bir kısıtlama getirmediğinden,gerektiğinde yeni bir protokol mevcut katmanlar arasına rahatlıkla yerleştirilebilir.
  • OSI modelinde gerekmeyen bir katmanın kullanılmaması gibi esnek bir yapıya izin verilmemektedir. TCP/IP ise katı kurallarla tanımlı olmadığından gereksinim duyulmayan katmanların kullanılmamasına izin verir. Örneğin uygulama katmanında olmasına rağmen doğrudan IP üzerinden kullanılabilen protokoller mevcuttur


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Active Directory GPO(Group Policy Objects) Nedir ? Ne İşe Yarar ? Nasıl Uygulanır ?

Cisco Packet Tracer ile Cisco Cihazlarda Vlan Yapılandırması

Windows Server 2012 Dns Server Kurulum ve Konfigürasyonu