Gömülü Sistemler



Gömülü Sistem Nedir ?


   Gömülü Sistemler herhangi bir sistem içerisinde yer alarak, sistemi akıllı hale getiren ve belirli bir fonksiyonu yerine getirmek için tasarlanmış elektronik yazılım ve donanım ile oluşmuş mikroişlemci ve mikrodenetleyici  tabanlı sistemlerdir.

   Gömülü sistemler genellikle daha büyük bir sistemin içerisinde gömülü olarak çalışır.  Bu sistemler kullanılan cihazların “akıllı” olasını sağlayan beyin vazifesi gören cihazlardır. Örneğin bilgisayar kontrollü elektronik bir robotta birçok mekanik bölüm olmasıyla birlikte, bunları kontrol eden bir veya birden fazla gömülü sistem vardır.    Gömülü Sistemleri diğer genel amaçlı bilgisayar sistemlerinden ayıran en önemli özellik belirli bir amaç için tasarlamış olmasıdır.   

Gömülü Sistemlerin Tasarımı


Gömülü sistemler donanım ve yazılım olarak iki bölümden oluşur. Burada donanım ve yazılım bileşenleri birbirleriyle bağlı olduklarından bütünlüğün sağlanması için birlikte çalışmaları gerekmektedir. Gömülü sistemlerin çalışma alanı genişledikçe aynı anda yapılacak işlerin sayısı arttıkça daha fazla yapılara ihtiyaç duyulur.

Gömülü sistemler yıllarca sorunsuz ve hatasız bir biçimde çalışacağı donanımların içerisinde bulunur. Bu sebeple gömülü sistem içerisindeki donanımlar ve yazılımlar çok dikkatli bir biçimde tasarlanır. Bu sistemlerin içerisindeki hataların belirtilmesi veya gösterilmesi için de genellikle  LED kullanılır.

Gömülü Sistemleri Temel Tasarım Gereksinimleri Şunlardır


  • Bellek

  • Geliştirme Maliyeti

  • İşlem Gücü

  • Güvenirlik

  • Beklenilen Yaşam Süresi

  •  Birim Üretim Hacmi

Gömülü Sistemlerin temel tasarım gereksinimleri bunlardır. Sistemimiz genişledikçe gereksinimlerde çoğalacaktır.

Gömülü Sistemler genel olarak çok geniş bir alandır. Bu alanda çalışmak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız ilk olarak Arduino’ dan başlayabilirsiniz. Arduino bu alanda kolayca kullanabileceğiniz bir sistemdir.  Arduino ile yapmak istediğiniz bir projeyi kolay ve eğlenceli bir şekilde yapabilirsiniz.  Gömülü sistemlere giriş için Arduino güzel bir tercih olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Active Directory GPO(Group Policy Objects) Nedir ? Ne İşe Yarar ? Nasıl Uygulanır ?

Cisco Packet Tracer ile Cisco Cihazlarda Vlan Yapılandırması

Windows Server 2012 Dns Server Kurulum ve Konfigürasyonu