Linux'un Arayüz Kullanımı Terminal(Console) ve Uçbirim

Masaüstü Arayüz Kullanımı


Linux işletim sistemi genel olarak iki farklı arayüze sahiptir.
Linux'un ilk çıktığı dönemlerde Microsoftun DOS işletim sistemine benzeyen bir arayüz kullanılıyordu. Bu arayüz grafik tabanlı değildi ancak çok hızlı çalışırdı. Bu arayüzde işlemlerin nerdeyse hepsi Terminalden yapılırdı.
Yeni geliştirilen Linux sürümlerinde ise arayüz tamamen grafiksel olarak geliştiriliyor. Grafiksel olarak geliştirilen Linux sistemlerin başında KDE ve GNOME gelir. Bu işletim sistemleri Windows'un sürümlerine çok daha yakın olarak geliştiriliyor. Bu yeni geliştirilen Linux sistemlerinde Terminalde yaptığımız işlerimerin bazılarını Windowstaki gibi arayüzden de yapabiliriz. Bu da Linux'un kullanımını biraz daha kolaylaştırıyor.
Linux sistemlerde bütün işlemler temel olarak Terminalden yapılır.

 

  Terminal(Console)


Linux işletim sisteminde arayüzden yaptığımız herşeyi Terminalde de yapabiliriz.
Teriminal bir komut istemcisidir, komutları yorumlamak ve yönetmek için kullanılan paneldir. Burada komutlar kullanılarak her türlü işlemleri yapabiliriz. Terminal masaüstü arayüzünden bağımsız çalışır, siyah bir arkaplan üzerinde beyaz renkte kodlar gözükür.
Linux'da Terminal Ctrl + Alt + F1 kombinasyonu ile başlatılır, Ctrl + Alt + F7 kombinasyonu ile sonlandırılır.

Terminal(Console) Kullanırken Dikkat Etmemiz Gereken Şeyler

 

Terminal kullanırken en çok dikkat etmemiz gereken şey kodu doğru girmektir. Kodu yanlış girersek kodumuz çalışmaz ve çeşitli hatalara veya arızalara sebep olabilir. Burada kodu yanlış girmemek içinde en çok dikkat etmemiz gereken şey Türkçe, İngilizce karakterlere dikkat etmek ve Terminalin Büyük harf Küçük harfe duyarlı oldugunu biliyor olmamızdır.

 

Uçbirim


Linux işletim sistemlerinde Uçbirim Terminalle aynı işlevleri yapar. Uçbirim Terminalin masaüstüne indirgenmiş versiyonudur. Terminal masaüstü arayüzünden bağımsız çalıştığı gibi çok fazla tercih edilmez, bu sebeple genellikle Uçbirim kullanılır.
Uçbirim Ctrl + Alt + T kombinasyonu ile başlatılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Active Directory GPO(Group Policy Objects) Nedir ? Ne İşe Yarar ? Nasıl Uygulanır ?

Cisco Packet Tracer ile Cisco Cihazlarda Vlan Yapılandırması

Windows Server 2012 Dns Server Kurulum ve Konfigürasyonu